Wat betekent de term responsive website?

Zeer kort door de bocht betekent dit dat een website die met dit systeem gebouwd is zich aanpast aan het type scherm waarop het weergegeven wordt. Dit betekent dat er maar een enkele website gebouwd dient te worden. Deze website is dan goed te bekijken op zowel een computerscherm, een tablet, een telefoon als een televisie. Dit zijn ver uit elkaar lopende formaten met sterk wisselende resoluties. Bovendien nemen de beschikbare resoluties nog steeds in aantal toe, waarmee dit een zeer belangrijk element van het bouwen van websites geworden is.

RWD / Responsive Web Design

Deze manier van het bouwen van websites wordt ook wel RWD (Responsive Web Design) genoemd. Daarbij wordt er onder andere gebruik gemaakt van flexibele grids en afbeeldingen voor de website. Dit betekent dat deze elementen niet meer in de hoogte en breedte van het aantal pixels worden bepaald, maar in plaats daarvan in percentages worden bepaald. Dit betekent dat een grid of afbeelding kijkt naar waar ze zich bevinden en daarvan een bepaald percentage gaan innemen. Op deze manier kloppen de verhoudingen dus altijd. Verder worden hiervoor door de website zogeheten ‘queries’ gebruikt. Daarmee bepaalt de website op welk apparaat en op welke beeldschermwijdte hij terecht zal komen.

Gebruik van RWD

Eigenlijk is het gebruik maken van RWD tegenwoordig geen optie meer, maar een verplichte eis bij het ontwerpen van een goed functionerende website. Je wilt immers klanten aantrekken en deze klanten zijn te vinden op steeds meer verschillende toestellen. Tegenwoordig wordt er op veel verschillende soorten manieren geïnternet. Het gebruik van alleen een pc of laptop hiervoor is eigenlijk achterhaald. Vooral veel jongeren maken exclusief gebruik van bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Daarnaast is er met de opkomst van de Smart TV en de verschillende gameconsoles de mogelijkheid gekomen om te surfen op de televisie. Het is dan ook van belang dat ook op deze toestellen een website duidelijk en overzichtelijk blijft. Bovendien zorgt een RWD ontworpen website er ook voor dat je in Google hoger geplaatst wordt. Google selecteert namelijk actief op websites die RWD toepassen en beoordeelt ze als relevanter.